

Bulunduğu toplumların kurallarına başkaldıran, her türlü zorluğa rağmen pes etmeyerek sadece hem cinslerinin değil aynı zamanda toplumlarında önünü açan, mesleklerinde “ilk” olan kadınları ne kadar tanıyoruz? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken, tarihe geçen bu cesur kadınları konu ederek, onları size tanıtmak istedik.
Bu vesile ile varlıkları ile bize hayat veren ve tüm yaşamımızı kolaylaştıran, destek olan, renk katan, güzellikler sunan kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor ve birçok dalda, öncülük ederek tarihi değiştiren kadınları saygı ile anıyoruz. İnsanlığa ve bilime yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz.
Dünyanın ilk kadın başbakanı; Sirimavo Bandaranaike, Kolombiya
Sri Lanka’lı Sirimavo Bandaranaike kocasının bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından onun kurduğu partinin başına geçer. 1960 yılında yapılan seçimleri oy çoğunluğu ile kazanarak Kolombiya’nın ve dünyanın ilk kadın başbakanı unvanına sahip olur. 3 farklı dönemde başbakan olarak görev alır. Kızı Chandrika Kumaratunga’da annesinin siyasi hayatından etkilenerek politikaya atılmış, devlet başkanlığı yapmıştır.
Dünyanın ilk kadın doktoru; Elizabeth Blackwell, İngiltere
İngiltere’nin Bristol şehrinde dünyaya gelen Elizabeth Blackwell 11 yaşında kanserden ölen yakın arkadaşı sebebiyle tıbba yönelir. Evde tek başına başladığı eğitiminin ardından Geneva Tıp Koleji’ne kabul edilir. Paris ve Londra’da çalışan Elizabeth Blackwell ilk olarak New York’ta özel muayenehanesini açar. 1857 yılında tıp okullarında dünyanın ilk kadın doktoru olarak anlatılmaya başlanan Blackwell, aynı yıl Polonya asıllı başka bir kadın doktor ile New York Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ni kurar ve özel bir tıp fakültesinde jinekoloji bölümünün başkanlığını da yapar.
Dünyanın ilk kadın avukatı; Arabella Mansfield, ABD
Amerika Birleşik Devletleri’nin Lowa eyaletinde doğan Arabella Mansfield 1869 yılında ıktığı duruşma ile dünyanın ilk kadın avukatı unvanını kazanmıştır. Eğitimci olarak kariyerine devam eden Arabella Mansfield 1890’dan sonra art arda iki farklı üniversitede dekanlık yapar.
Dünyanın ilk kadın astronotu; Valentina Nikolayeva Tereshkova, Rusya
İlk uzay kadını projesi kapsamında yapılan geniş çaplı bir arama sonrasında seçilen 4 kişiden biri olan Rus asıllı Valentina Nikolayeva Tereshkova, 19 Haziran 1963’te Vostok VI aracı ile dünyanın etrafında 48 tur atarak neredeyse 3 gün uzayda kaldı. Dünyanın ilk kadın astronotu olan Valentina Tereşkova öğrenimini mühendislik bölümünde yaptı.
Dünyanın ilk Nobel Ödülü alan kadını; Marie Curie, Polonya
Aslen Polonyalı olan kimyager ve fizikçi Marie Curie, radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmaları ile dünyanın Nobel Ödülü alan ilk kadını oldu. Kocası Pierre Curie ile birlikte Uranyum elementini inceleyerek, 3 milyon defa daha kuvvetli radyoaktivitesi olan 2 eleman buldular. Birine ışın yaydığı için Radyum, diğerine de Marie Curie’nin vatanı olan Polonya’dan esinlenerek Polonyum adını verdiler. Radyoloji bilim dalının kurucusu olan Marie Curie sırasıyla 1903 Nobel Fizik Ödülü ve 1911 Nobel Kimya ödülü almıştır.
Dünyanın ilk kadın yönetmeni; Alice Guy Blaché, Fransa
1896 yılında ilk filmi Fee Aux Choux’u çekerek dünyanın ilk kadın yönetmeni ve öykülü filmler çeken sinemacısı olmuştur. Paris’te bir kitapçının en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen Blaché, geçim sıkıntıları yüzünden erken yaşta film ekipmanları satışı yapan Léon Gaumont’un yanında işe başladı. Bu sayede sinema ile tanışan Blaché 300’e yakın filmde yönetmen, yapımcı ve süpervizör olarak görev yaptı. Esmeralda, Notre Dame’ın Kamburu, İsa’nın Hayatı gibi önemli filmler çekmiştir.