

Tarihimizin tüm dünyaya örnek olan kahramanlık ve fedakarlık destanlarından biridir Çanakkale Zaferi… 18 Mart 1915 tarihinde vatanına karşı olan sevgisi ve direnme azmi dışında hiçbir gücü olmayan bir milletin, süper güçlere karşı kazandığı zaferdir. Ülkesinin bir karış toprağını bile kaybetmek istemediği için Çanakkale’den geçit vermeyen on binlerce askerimizin şehit olduğu gerçek bir kahramanlık destanıdır. Türklerin gücünü ve vatanseverliğini tüm dünyaya gösteren Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü’nü kutluyoruz. Yapılan fedakarlıkları ruhunuzda hissetmek, tarihimize daha çok sahip çıkmanın gururunu yaşamak için Çanakkale Savaşı’nın yapıldığı toprakları ziyaret için bu yıl mutlaka zaman ayırın. Şan ve şerefle dolu tarihimizin en parlak zaferleri arasında yer alan Çanakkale’nin ve bu topraklar için şehit olmuş binlerce kahramanının hikayesine tanıklık edin.
Gelibolu Tarihi Alanı gezmek için en az 2 gün ayırın. Zaferin ruhunu daha iyi anlayabilmek için Gelibolu’nun hemen her yerine yayılmış savaş alanlarını, Türk ve yabancı askerlerin şehitliklerini, siperleri, kaleleri ve anıtları görmeden dönmeyin.
Geziye savaş sırasında kullanılan Kilit Bahir Kalesi, Namazgah ve Ocean zırhlısını batıran mermiyi gönderen Seyit Onbaşı’nın görev yaptığı Mecidiye Tabyası’nı ve anıtını ziyaret ile başlayabilirsiniz. Havuzlar Şehitliği sonrasında devam edilecek Alçı Tepe Garnizonu’nun bulunduğu tepe savaşın en büyük çatışmalarına sahne olmuştu. Aynı bölgede bulunan Son Ok Anıtı’ndan sonra hem Türk hem de düşman askerlerinin tedavi edildiği hastanenin bulunduğu Sargı Yeri Şehitliği’ni ziyaret edebilirsiniz. Hastane olmasına rağmen düşman tarafından saldırılan, Sargı Yeri’nde bir 1 gecede 18 bin askerimiz şehit düşmüştü.
Nuri Yamut Anıtı, İlk Şehitler Anıtı, ölen İngiliz askerleri anısına yapılan Heles Anıtı, askerlerin barınması ve cephanelik olarak kullanılan Seddülbahir Kalesi’nin ardından arkadaşları ile birlikte düşmanla 24 saatten fazla çatıştıktan sonra şehit edilen Ezineli Yahya Çavuş Anıtı ve 25 Nisan’daki Fransız çıkartmasının yapıldığı Morto Koyu gezi programınızın ana durakları arasında olmalıdır.
1960 yılında şehitlerimiz adına yaptırılan Çanakkale Şehitler Abidesi, Çanakkale savaş hatıralarının sergilendiği Harp Eserleri Müzesi ve 600 şehidimizin isimleri ile temsili mezarlarının bulunduğu Abide Şehitliği bu gezinin belki de en duygusal anlar yaşayacağınız bölümünü oluşturacak.
Çanakkale Kireç Tepe Şehitliği ve Atatürk tarafından top mermisi kovanlarının üst üste konarak yaptırılan Kireç Tepe Şehitler Anıtı, Anzak’ların çıkartma yaptığı Anzak Koyu ve Anzak Mezarlığı, Arıburnu Tabyası, 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı, Conkbayırı Anıt Mezarlığı ve Akbaş Şehitliği ise bir yandan bu ülkenin doğal güzelliklerini görmeniz, diğer yandan bu güzellikleri savunmak için canını ortaya koyan on binlerce şehidimizin fedakarlıklarını hissedebilmeniz açısından ziyaret edilmesi gereken noktalar arasındadır.