

Birçok kişi küçük bir çocukla tatile çıkmanın büyük bir macera olduğunu düşünür. Niagara Şelalesi’nde bungee jumping yapmak kadar zor olmasa da, gerekli önlemler alınmazsa küçük bir çocukla tatil bazen gerçek bir işkenceye dönüşebilir. Oysa tatil, aile bağlarının güçlenmesinde çok etkilidir. Stresli şehir ve iş yaşamından uzak anne ve babanın çocuklarına daha fazla vakit ayırması aile bireyleri arasında sağlıklı ilişkiler kurulmasına yardımcı olur. Tatil aynı zamanda çocukların hayatlarında aileleriyle mutlu geçirdiği anılar olarak yer alır ki bunun değeri ise paha biçilemezdir.
İlginizi çekebilir: Çocuklarla Tatilde Otel Seçimi
Küçük bir çocukla tatili tüm aile bireyleri için keyif haline getirecek tüyoları sizin için derledik:
Nasıl bir yer seçmelisiniz?
Tatil planınıza, çocukla rahat edebileceğiniz bir konaklama yeri seçmekle başlamalısınız. 24 saat yiyecek içecek servisi olan, restoranlarında bebek ve çocuk mönüleri bulunan, denize yakın, plajı kum, çok derin olmayan, çocuk kulübü ve oyun parkı bulunan, bebek bakıcısı hizmeti olan, animasyon programlarında çocukları da gözeten, odasında bebek yatağı, restoranında mama sandalyesi bulunan, sağlık kuruluşlarına yakın hatta kendi bünyesinde doktor hizmeti olan konaklama yerleri tatilinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.
Yolculuk
Uzun mesafe gidecekseniz uçak yolculuğu en ideal olanıdır. Kalkış ve inişlerde çocukların kulaklarında oluşabilecek rahatsızlığı sakız çiğneme, burnu parmakla kapatıp hava vermek gibi yöntemlerle önleyebilirsiniz. Eğer araç ile gitmeyi planlıyorsanız, sık sık mola vermelisiniz. Çocuğun mide bulantısını önlemek için pencereden dışarıya bakması etkili olacaktır. Yolculuk sırasında aç kalması ya da çok ağır yiyecekler tüketmesinin mide bulantısını artıracağını unutmayınız.
İlginizi çekebilir: Çocukla Tatil Tüyoları
Güneşten koruma
Uzmanlar küçük çocukların saat 10:00-16:00 arası güneşten uzak tutulması gerektiğini öğütlüyorlar. Yüksek faktörlü güneş kremi ise tatilde mutlaka yanınızda olması gereken malzemeler arasında. Her iki saatte bir ve her suya girdiğinde güneş kremini yeniden sürmelisiniz. Güneşin olumsuz etkilerinden korumak için sürekli şapka kullanmalı, omuz ve sırtı kapalı güneş ışığı geçirmeyen mayoları tercih etmelisiniz. Çocuğun D vitamini gereksinimi için saat 16.00 sonrası 15 dakika kadar kol ve yüzü açık kıyafetle güneşte kalması yeterlidir. Güneşin ve sıcaklığın etkisini azaltmak ve sıvı kaybını dengelemek için bol bol su içirin.
Çocuk Dostu MNG Turizm otelleri için tıklayın.
Deniz mi havuz mu?
Çocuklarınızı mümkün olduğunca havuzdan uzak tutun. Özellikle 1 yaşın altındaki bebekler için temiz olsa bile içindeki kimyasal maddeler nedeniyle havuz hiç uygun değildir. Özellikle bebeklerin derilerinin çok hassas olması nedeniyle 12 aya kadar vücut ısılarının çok çabuk değişebileceğini unutmayın. Bu nedenle gireceğin suyun ısısı çok önemlidir. Sizin için soğuk olan su, ona çok soğuk gelebilir. Çocukların ıslak mayo ile dolaşmasına izin vermeyin.
Ayrıntıları unutmayın
Çocuğunuz için ayrı bir bavul yapın. Hem hazırlarken kolaylık sağlayacak hem de tatil sırasında eşyalarına zahmetsiz ulaşmanızı sağlayacaktır. Taşıyabilecek kadar büyükse, içinde bir oyuncağı ya da eşyası bulunan küçük bir sırt çantası verebilirsiniz. Tatil heyecanını paylaşması yanında sorumluluk duygusunun gelişmesine de yardımcı olacaktır.
- Tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalıştığınız bir döneme denk geldiyse lazımlık ya da klozet üzerine konan aparatı yanınızda götürmeniz yardımcı olacaktır.
- Yanınıza mutlaka ateş ölçer, ateş düşürücü ilaç ve sinek kovucu bulundurun. Eğer gideceğiniz otelde sağlık hizmeti verilmiyorsa steril gazlı bez, alerji ve ishal ilacı da bulundurmanızda yarar var.
- Çocuğunuzun buzdolabında saklanması gereken yiyeceklerini odanızın minibarında uzun süre saklamayın. Minibar buzdolabı gibi değildir, soğuk konulan malzemeleri soğuk tutar. Ayrıca birçok otelde enerji tasarruflu oda anahtarları yuvasında bırakılmadıkça, odada elektrik olmayacağını unutmayın.
- Tatilde çocukların oyalanmasını sağlayacak oyuncak, kitap ve kırtasiye malzemelerini yanınıza almalısınız. Güneşin çok yoğun olduğu saatlerde onu denizden uzak bir yerde oyalamak için bu malzemelere çok ihtiyacınız olacak.
- Çok sıcak bölgelerde gece ya da gündüz uyku öncesi ılık duş alması onu rahatlatacaktır. Özellikle bezli bebeklerin pişik olmasını önlemek için sık sık duş yaptırın.
- Havuzda klorun zararlarını, denizde ise tuzlu suyun gözlerini yakmasını önlemek için deniz gözlüğü kullandırın.
- Çocuğunuz ne kadar küçükse yanınıza alacağınız eşya o kadar çok olacaktır. Hepsini seyahat sırasında yanınızda taşımak yerine, kalacağınız yer ile görüşüp bazı eşyaları öncesinde kurye ile göndermek tatil öncesi stresinizi azaltacaktır.
- Tatil tüm aile bireylerinin dinleneceği dönemdir. Bu nedenle anne ve baba tarafından çocuğun bakımı konusunda işbirliği yapması çok önemlidir.