

Çocukluğumuzdan anneanne ve babaannelerimizden duyduğumuz güzel bir sözdür hep kulaklarımızda çınlayan: “Gönül ne kahve ister ne kahvehane gönül sohbet ister kahve bahane…” Gerçekten de bugün bile minik, ince porselen fincan içinde ikram edilen bol köpüklü bir kahvedir, dost meclislerinde muhabbetleri kıvama getiren. Lezzetinin keyfine varmak için ağır ağır yudumlanan kahvenin yanında dostluklar, sırlar ve güzellikler paylaşılır. Saatlerin nasıl geçtiği anlaşılmaz, sohbet sohbeti doğurur.
İlginizi çekebilir: Kokteyl Hazırlamanın Püf Noktaları
Bakır cezveler içerisinde pişirilen, kokusu tıpkı bir iksir gibi tüm evi saran, ince bir damak zevkinin ürünüdür Türk kahvesi. Ama en önemlisi bir içimlik kahvenin yarattığı ve pekiştirdiği dostluk, gönül zenginliği ve vefadır. O nedenle ilişkilerin kolay tüketilmediği eski günlerde, dostlara gönül koymadan önce “bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” sözü hatırlanır.
Bol köpüklü bir kahve bazen güzel bir yemeğin tamamlayıcısı, bazen de yoğun bir günün ardından yorgunluğumuzu alan mucizedir. Güzel bir yuvanın temellerinin atıldığı kız isteme töreninin ise en önemli ritüelidir. Aile büyüklerine gelin kızın elinden bol köpüklü, bol telveli ikram edilir. Kahvenin tadı ve kıvamı eskilerde görücülere kızın mahareti konusunda önemli fikir verirdi. Damada içirilen bol tuz kahve ise sadece torunlara aktarılacak güzel bir anı olarak kalmaz, aynı zamanda “aşk için nelere katlanacağının” ölçülmesini sağlardı.
İlginizi çekebilir: Tatilin Olmazsa Olmazı Animasyon
İnanma ama falsız kalma“Neyse halim o çıksın falim” sözüyle kendine doğru kapatılan fincanlarda bakılan fallar ise kahve kadar eski ve keyifli bir gelenektir. Önce biraz nazlanır bakacak kişi… Ama sonunda bakmayı kabul eder, her ne kadar “fala inanma ama falsızda kalma” dense de açıldığı andan itibaren fincandan gelen haber ve dilekler can kulağı ile dinlenir.
Kahve pişirmenin püf noktaları
Türk kahvesini pişirmek de en az sunumu ve içimi kadar maharet ister. Eskiler “taze elden taze kahve”nin makbul oluğunu söylerler. Türk kahvesinin en leziz nasıl pişirileceğine ilişkin püf noktalarını WOW Topkapi Palace’ın 12 yıldır Türk ve yabancı misafirlerine Soğuk Çeşme Sokağı’nda Türk kahvesi pişiren Ramazan SARIGÖZ’e sorduk. İşte bol köpüklü ve telveli Türk kahvesi pişirmenin sırları:
- Kullanacağınız su çok önemli. Soğuk ve kloru az mümkün olduğunca doğal su tercih edin.
- Taze elden olmasa bile kahvenin mutlaka taze olması gerekiyor.
- Cezveye önce suyu koyun.
- Her fincan için iki çay kaşığı kahve ilave edin. (Şeker tercihe göre)
- Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın ve pişmeye bırakın.
- Kabaran köpüğü bir çay kaşığı yardımıyla fincanlara pay edin.
- Cezvede kalan kahveyi tekrar ocağa koyun. Bir kez daha kabarmaya başladığında ateşten alın ve kalanı fincanlara paylaştırın.
- Ağızda kalan tüm tatları temizlemek ve kahvenin tadını daha iyi almak için bir bardak soğuk su ile servis edin.
- Kahveyi tatlandırmak için yanına mutlaka lokum ikram edin.