Karadağ, Hırvatistan gibi son yıllarda dünya turizmine kapılarını sonuna kadar açtı. Şu anda popüler ama önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok daha popüler bir hale gelecek. Çünkü 330 km.yi bulan Adriyatik sahili, koylar ve plajlarla dolu. Neredeyse bir göl gibi, etrafı dağlarla çevrili Kotor Körfezi bir coğrafya harikası. Tesis yetersizliği de son yıllarda hızla gideriliyor, hatta biraz bizdekine benzer hesapsız bir inşaat faaliyeti var.
Global Liman İşletmeleri’nin iki yıl üst üste Bodrum Limanı’nda gerçekleştirdiği Global Run koşularını Kotor’a taşımasıyla biz de bu güzel ve ilginç ülkeyi keşfetme fırsatı bulduk. Kendi deyişleriyle Montenegro, Türkçesi ile Karadağ, Kotor, Perast, Budva ve Sveti Stefan gibi tarihi şehirleriyle dikkat çekiyor. Birbirlerine çok yakın bu merkezler dışında, bizim kemer’e benzer ve Budva’ya yakın Becici gibi otelleriyle dikkat çeken turistik yerleşimler var. Kotor ve Budva, tarih kitaplarından aşina olduğumuz üzere, etrafı bir kale ile çevrilmiş Ortaçağ şehirleri. Dar sokakları, taş evleri ve kiliseleriyle gezilesi, görülesi. Tabii şimdi, bu butik otel, cafe-restoran veya mağaza olarak hizmet veriyor. Karaya dar bir kara parçası ile bağlı olan Sveti Stefan ise artık ziyaretçilere kapalı, çünkü içindeki tarihi binalar, ünlü otel zinciri Aman tarafından renove edilmiş ve artık otel olarak hizmet veriyor. Biz de özel izinle ziyaret etme şansı bulduk. Bu arada Sveti, Sırpça Saint (aziz) demekmiş. Eğer siz de bu tarihi mirasları yakından görmek istiyorsanız kapsamlı MNG Turizm Karadağ turu seçeneklerimizi mutlaka inceleyin.
Ortodokslar, Katolikler ve Müslümanlar gibi farklı dinlerden pek çok etnik topluluğu barındırmış Karadağ, bağımsızlığını 2006’da ilan etmiş.
Yakın zamana kadar adı savaşlarla anılan bu genç ülke, farklı etnik kökenlere sahip vatandaşlarını yasal güvenceye almış. Bölgedeki savaşın izlerini her yerde görmek mümkün. Yerleşim yerlerinin tepeleri askeri kalelerle dolu. Bazılarını Venedikliler, bazılarını Osmanlılar, bazılarını da Avusturyalılar yapmış. Tüm bu ülkeler Karadağ’ın tarihinde önemli roller oynamış. Sırpçaya Türkçeden geçen bi dolu kelime var. Kufte, budala ve şimdi hatırlayamadığım diğerleri. Mutfak et ve sahil kesiminde deniz ürünleri ağırlıklı. Her restoranda yakından tanıdığımız İtalyan yemekleri de bulunuyor ama lezzetin İtalya’daki ile uzaktan yakından ilgisi yok. Yemeklerle ilgili beklentinizi yüksek tutmayın bence. Fakat gayet başarılı yerel şaraplar var, çekinmeden deneyebilirsiniz.
Yapmadan dönmeyin
- Kotor Körfezi’ndeki günü birlik tekne turlarına katılın
- Skadar Gölü Milli Parkı’nı ziyaret edin
- Podgorica’dan gelirken, eski bir Osmanlı Köyü olan Virpazar’ı görün
Nerede yenir
- Konoba Langust – Budva (Konoba Sırpça lokanta demek)
- Konoba Stari Grad – Budva
- Drago – Sveti Stefan
- Galion – Kotor