

Bol bol denize gireceğimiz, dinlenirken eğleneceğimiz, farklı tatlar deneyeceğimiz bir tatil düşledik bütün bir yıl. Büyük bölümümüz bu tatil için tüm hazırlıklarını tamamladı ve yola çıkmaya hazırız. Ancak günlük alışkanlıklarımızın tamamen dışına çıktığımız tatilin, dikkat etmezsek sağlığımızı bozacağının farkında mıyız?
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Tatil için Öneriler
Uzmanlar tatil sırasında yemek ve uyku düzeni bozulmasının her yaş için risk taşıdığına, özellikle yanlış beslenme sonucu çok sık karşılaştıkları besin zehirlenme vakalarına dikkat çekiyor. Sağlıklı ve mutlu bir tatil için uzun yıllardır Antalya’da turist sağlığı alanında çalışan Dr. Ferhat Kayan ile görüştük:
- Tatildeyken uyku ve yemek saatlerinizde günlük rutininiz çok dışına çıkarak, metabolizmanın düzenini bozmayın. Çok geç saatte kalkmamaya dikkat edin. Özellikle günün en önemli öğünü kahvaltıyı kesinlikle kaçırmayın.
- Kahvaltıda şarküteri ve tatlıdan mümkün olduğunca uzak durun. Peynir, zeytin, domates, salatalık gibi Akdeniz türü kahvaltılıklardan tüketin.
- Kahvaltıda ve diğer tüm öğünlerde yağlı besinler ve kızartmalar yemeyin.
- Öğle ve akşam öğününüzü geçiştirmeyin, sofradan doyduğunuzu hissettiğiniz anda kalkın.
- Özellikle vücutta insülin seviyesini artırarak sürekli açlık hissi yaratan ve atıştırmaya sebep olan glisemik indeksi yüksek gıdalardan kaçının. Bu gıdalar arasında içinde şeker bulunan her türlü hazır gıda, kavun, karpuz, üzüm ve incir gibi meyveler ile asitli, şekerli içecekler ve meyve sularını sayabiliriz. İçeceklerden su ve ayran öncelikli tüketilecekleriniz arasında olmalıdır.
İlginizi çekebilir: Midenin Götürdüğü Yere Git: Gurme Şehirler
- Karbonhidratlı yiyecekler konusunda da dikkatli olun. Makarna, pilav, börek gibi yiyecekleri ölçülü tüketin.
- Öğle ve akşam yemeklerinde daha çok tok kalmanızı sağlayacak protein ağırlıklı yiyecekler tercih edin. Protein ağırlıklı yiyecekler hem sizi tok tutarak abur cubur tüketiminizi engeller.
- Her öğünde zeytinyağlı yemek ve salata tüketin.
- Açık büfenin çeşitliliğine aldanıp, tabağınızı doldurmayın. Et, tavuk, balık, zeytinyağlı sebze ve salata olarak çeşitlerinizi belirleyip, tabağınıza az ölçülerde alın. Tatilde olduğunuzu hatırlayıp yavaş yiyerek, yemeğinizin tadını çıkarın.
- Çiğ et ile hazırlanan besinlerde bakteri sıcaklık nedeniyle çabuk üreyecektir. Yaz aylarında bu ürünleri tüketmek uygun değildir.
- İyi pişmemiş ya da yanık tavuk veya kırmızı etlerden uzak durun.
- Sıcakta mayonez, krema ve ağır soslar tüketilmemelidir. Bu tür yiyecekleri kesinlikle yemeyin
- Yaz aylarında tatlı tüketimine de dikkat edin. Meyveli tatlılar, dondurma veya sütlü tatlılar tercih edilebilir.
- Günün en sıcak saatinde kesinlikle alkol almayın. Tatilde alkol tüketiminize dikkat edin. Alıştığınız ölçünün çok dışına çıkmayın. Sıcakta alkolün sizi daha çok yoracağına ve sağlığınızı daha çok etkileyeceğini unutmayın.
- Sıcak aşırı terleme ve su kaybına neden olacağından günlük su tüketiminizi artırın. Özellikle güneşleniyorsanız, tükettiğiniz su miktarı en az 2-3 litre olmalıdır.
- Yemekten en az 1 saat sonra denize girin.
- Tatilde tüm gün hareketsiz kalmayın. Hareketsizlik kan dolaşımını yavaşlattığından kabızlık şikayetine sebep olur. Bol bol yüzün, akşamüstü sahilde hafif yürüyüş yapın. Açık hava sporu en ideal olanıdır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.