

Birçoğumuz yaz sıcaklarından az da olsa kurtulmak için deniz kenarlarına tatile gidiyor, bu tatillerimizde de suyun içerisinde doyasıya eğlenmek istiyoruz. Çoğumuz su kaydırakları, kanolar, deniz bisikletleri, muz, hamburger gibi her tatil bölgesinde yapabileceğiniz eğlenceli su aktiviteleri yapıyoruz.
Son yıllarda turizmde büyük bir sıçrama yapan Doğa ve Macera Turizmi suyla iç içe olmayı seven insanlar önünde farklı kapılar açıyor. Tatili sadece dinlence olmaktan çıkararak spor, eğlence ve heyecan dolu bir hale sokuyor.
Su sporlarının bir kısmı için profesyonel eğitim almanız gerekirken, bir kısmı içinse birkaç saatlik eğitim ve profesyonel bir kişinin yanınızda olması yeterli.
Türkiye’de yapılabilecek su sporları nelerdir, nasıl ve nerelerde yapılır? İşte tüm bu sorularınıza cevap bulabilir, tatilinizi farklı bir yöne taşıma fırsatını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Sörf
Sörf tahtası adı verilen ekipman ile yapılan bu sporda amaç sörf tahtasının üzerinde dengede durabilmektir. Birçok çeşidi olan sörfün Türkiye’de yapılan şekli ise rüzgar yardımı ile olanlarıdır.
Sörf tahtasına monte edilen bir yelken yardımı ile yapılan rüzgar sörfü Türkiye’de en çok tercih edilen sörf çeşitlerinden biridir.
Son yılların en gözde sörf çeşitlerinden biri de uçurtma sörfüdür. Burada da bir tahta üzerindesinizdir fakat bu sefer yelkenler tahtanıza monte değil uçurtma şeklinde yüksektedir. Sizde bu büyük uçurtmaya bağlı ipler ile kendini yönlendirerek suyun üzerinde gidersiniz.
Farklı bir spor gibi görünen su kayağı da aslen bir sörf çeşididir. Bu sefer sörf tahtası değil iki ayağınıza ayrıca takılan iki kayak vardır. Bir ucu tekneye ya da jetskiye bağlı olan halattan tutunursunuz ve sizi çeken aracın hızı ile suyun üzerinde kayarsınız.
Özellikle rüzgar gerektiren rüzgar ve uçurtma sörfü için en uygun yerler ise; Çeşme Alaçatı, Bodrum ve Marmaris Akyarlar, Gökçeada, Ayvalık, Kilyos sahilleridir. Her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce sörfçü bu spor için ülkemize gelmekte, bu bölgelerde düzenlenen yarışmalara katılmaktadır.
Dalış
Tüplü ve serbest dalış olarak iki çeşidi vardır.
Tüplü dalış 14 yaşından büyük olan ve tüp kullanmasında bir sakınca olmayan herkes tarafından profesyoneller eşliğinde uygulanabilir. Serbest dalış için profesyonel bir eğitim gerekir. Paletli veya paletsiz olarak yapılan bu dalış türünde mutlaka şnorkel ve gözlük kullanılır. Eğer iddialı bir dalış yapmayacaksınız şnorkel ve paletleriniz ile bu keyfi yaşayabilirsiniz.
Dalış sadece bir spor değil gizli kalmış su altı güzelliklerini görmek için de olanak sağlamaktadır. Kaş, Bodrum, Fethiye, Kalkan dalış yapılabilecek en güzel yerlerin başında gelir. Resiflerde bulunan birbirinden renkli canlıları görebilir, farklı bir deneyim kazanabilirsiniz.
Yelken
Hem tekneyi hem de yelkeni kontrol etmeniz gereken bu su sporunu yüzme bilen, omurgasında ve belinde problemi olmayan herkes yapabilir.
İstanbul, Bursa, Çanakkale, Balıkesir bu sporun en yoğun olarak yapıldığı yerlerdir.
Kano
İnce uzun küçük tekneler ve küreklerle yapılan bu sporda kanolar genelde tek veya çift kişiliktir. Daha çok akarsularda yapılan bu su sporunu denizde de yapabilirsiniz. Can yeleği giyilmesi gerekir.
Türkiye’nin hemen her yerinde kano sporu yapmanız mümkün. Tatil için gittiğiniz otellere ait kanolar ile denize açılabilir, bir yandan spor yaparken diğer yandan denizin keyfini de çıkarabilirsiniz.
Rafting
Akarsularda yapılan bu sporda şişme bir bot ve kürekler kullanılmaktadır. Bir ekip sporu olan raftingde mutlaka can yeleği ve kask giyilmelidir. Raftingde suyun akış şiddeti ve rota boyunca parkurun içerisindeki kayalara göre zorluk derecesi belirlenir.
Karadeniz’deki ırmaklar, Artvin Çoruh Nehri, Rize İkizdere Nehri ve Fırtına Vadisi bu spor için en uygun yerlerin başında gelir. Bunun dışında Muğla Dalaman Çayı, Bolu Melen Çayı, Tunceli Munzur Çayı, Antalya Köprüçay ve Manavgat Çayı’da bu spor için uygun yerlerdir.
Kürek
Göl, nehir ve denizlerin kıyı kesimlerinde yapılan bu sporda dümdüz bir rota ve durgun bir su gerekir. Kanoya benzese de tam anlamı ile bir ekip işi olan kürek sporunda, kürekleri kullanan kişiler gittikleri yönün tersine oturmaktadır.
Adana, Fethiye, Kocaeli, İstanbul ve çevrelerindeki deniz ve göllerde yapılmaktadır.
İlginizi çekebilir: