

Türkiye her yıl binlerce yerli yabancı turisti ağırlayan Ege ve Akdeniz kıyılarında sadece deniz ve güneş turizmi yapmakla kalmaz, tarih ve arkeoloji turizmi ile de ön plana çıkar. Dünyaca ünlü antik kentleri ile görenleri kendine hayran bırakır, tarihin sayfalarında uzun bir yolculuğa çıkarır.
İlginizi çekebilir: Bu Yaz Mavilerin İzini Sürün
Tarih boyunca birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan Türkiye; kültür, sanat, mimari, ticaret ve mitolojinin beşiği haline gelmiştir. Hal böyle olunca da birçok kent kurulmuş, limanlar, tapınaklar, heykeller, tiyatrolar, su kemerleri ve binalar yapılmıştır.
Kıyı kesimlere tatile gideceklerin gezilerine farklı bir anlam katacak birkaç antik kenti sizin için listeledik. Tatilinizde tarihin büyülü sayfalarına doğru farklı bir yolculuğa çıkmak isterseniz bu noktalara uğrayabilirsiniz.
Efes Antik Kenti – İzmir
M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti Dünya’nın 7 Harikası arasında gösterilen Artemis Tapınağı’nın da sahibidir. Çağlar boyu birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan Efes, Roma zamanında en görkemli dönemini yaşamış, Asya’nın en büyük liman kenti haline gelmiştir.
İlginizi çekebilir: Tema Otellerinde Yaz Tatili
Hierapolis Antik Kenti – Pamukkale
M.Ö. 2. yüzyıl başlarında Frigler tarafından kurulduğu düşünülen Hierapolis Antik Kenti Pamukkale’dedir. Adını Amazon kraliçesi Hiera’dan almaktadır. Pamukkale’deki termal sular dolayısıyla kurulduğu günden bugüne şifa arayanların uğrak yeri haline gelmiştir.
Tarihle bezeli kültür tur seçenekleri için tıklayın.
Phaselis Antik Kenti – Antalya
Antalya Fenike yolundaki Phaselis, M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur. Likya’nın doğu kıyısındaki en önemli liman kentidir. Phaselis Antik Kenti 125 metre uzunluğunda geniş bir caddeye, tiyatrolara ve zamanına göre en iyi şekilde yapılmış kanalizasyon sistemine sahiptir.
Milet Antik Kenti – Söke
Aydın-Söke’deki Milet Kenti, MÖ 3500-3000 yılları arasında kıyı kesimde kurulmuş bir liman kentiydi. Yıllar boyunca Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar bölgeyi doldurarak Milet’i iç kısımda bırakmış. Milet Antik Kenti’nin en önemli yapısı 15.000 kişilik tiyatro ve Roma hamamlarıdır. Filozoflar kenti olarak da bilinir.
Afrodisias Antik Kenti – Aydın
Afrodit’e adanmış birçok kentin arasında en ünlü olanı Aydın’daki Afrodisias Antik Kenti’dir. M.Ö. 5. yüzyılda kurulan Afrodisias heykelciliğin en çok geliştiği yerlerden biri olup Afrodit Tapınağı ve Afrodit adına yapılan törenlerle ün salmıştır.
Aspendos Antik Kenti – Alanya
M.Ö. 10. yüzyılda kurulan Aspendos’un en önemli yapıları; hala konserler ve etkinlikler için kullanılan antik tiyatrosu ve su kemerleridir. Antalya Serik’teki Aspendos iki küçük tepenin üzerine kurulmuş ticaret ve liman kentidir.
Ksantos Antik Kenti – Fethiye
Fethiye-Kaş yolu üzerindeki Ksantos Antik Kenti, M.Ö. 8. yüzyılda kurulmuş olup Likya’ya başkentlik yapmıştır. Birçok tarihi olaya ve savaşa sahne olmuş Ksantos kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtlarına sahiptir.
Knidos Antik Kenti – Muğla
Demokrasinin ilk örneklerinin yaşandığı Knidos, antik çağın en önemli bilim, sanat ve ticaret merkezidir. Tarihin en büyük matematik ve astronomi bilimcisi Eudoksus’un geliştirdiği büyük buluş güneş saatini Knidos’ta görebilirsiniz. Muğla’nın Datça ilçesinde yer alan Knidos M.Ö 4. yüzyıl ortalarında kurulmuştur.